23 daagse rondreis Frankrijk Noord West Spanje en Portugal Afbeelding 23 daagse rondreis Frankrijk Noord West Spanje en Portugal
23 daagse rondreis Frankrijk Noord West Spanje en Portugal ***
Bestemming: Rondreizen Portugal - Fly Drive Portugal

23 daagse rondreis Frankrijk Noord West Spanje en Portugal

***

plane hotel car


23 Dagen

Wat een schitterende veelzijdige reis! Drie verschillende landen, tientallen verschillende landschappen, pareltjes van dorpjes en een paar van de interessantste steden van Spanje en Portugal.Dag 1: Utrecht/Brussel - Bergerac

Een stevige rit naar Bergerac in de Bordeauxstreek. Maar je hebt dan meteen het leeuwendeel erop zitten en kunt de volgende dag al snel aan het uiteindelijke doel van de reis beginnen: Noordwest-Spanje en Noord-Portugal. Hoewel Bergerac echt geen straf is! Schitterend plaatsje te midden van de wijngaarden. Je wordt aan het einde van de dag gastvrij verwacht. Tip: neem bij het eten wel een glas wijn. Je zit immers in de wijnstreek van Frankrijk!

Dag 2: Bergerac -Hondarribia

Een mooie rit naar Hondarribia. Eerst een deel door Frans Baskenland, langs het mondaine Biarritz en het stijlvolle Saint-Jean de Luz, waar de Zonnekoning trouwde. Hondarribia (ook wel: Fuenterrabia) ligt net over de Frans-Spaanse grens. Het is een kleurrijk vissersplaatsje met mooie vakwerkhuizen. Het is ook beroemd om zijn uitstekende restaurants en vele bars met tapas (of pintxos zoals de Basken zelf zeggen). Bovendien rijd je vanuit het dorp zo naar San Sebastian (Donostia op zn Baskisch). De stijlvolle badplaats ligt prachtig aan de schelpvormige baai.

Net als Hondarribia is San Sebastian een paradijs voor lekkerbekken. Op weinig plaatsen in Spanje zijn de tapas zulke gastronomische kunstwerkjes als hier!
Een mooie rit naar Hondarribia. Eerst een deel door Frans Baskenland, langs het mondaine Biarritz en het stijlvolle Saint-Jean de Luz, waar de Zonnekoning trouwde. Hondarribia (ook wel: Fuenterrabia) ligt net over de Frans-Spaanse grens. Het is een kleurrijk vissersplaatsje met mooie vakwerkhuizen. Het is ook beroemd om zijn uitstekende restaurants en vele bars met tapas (of pintxos zoals de Basken zelf zeggen). Bovendien rijd je vanuit het dorp zo naar San Sebastian (Donostia op zn Baskisch). De stijlvolle badplaats ligt prachtig aan de schelpvormige baai.

Net als Hondarribia is San Sebastian een paradijs voor lekkerbekken. Op weinig plaatsen in Spanje zijn de tapas zulke gastronomische kunstwerkjes als hier!

Dag 3: Hondarribia - Bilbao

Op weg naar Bilbao kom je langs het werkelijk schitterend gelegen plaatsje Zarautz en iets verderop Getaria. In zon decor moet je wel stoppen. En als je verstandig bent voor de lunch: hier vind je de typisch Baskische keuken en de zo karakteristieke frisse witte txakoli-wijnen die voortreffelijk smaken bij vis en zeevruchten. Daarna kun je de snelweg naar Bilbao nemen, maar veel mooier (en langer!) is de kustroute. Die voert je langs schilderachtige plaatsjes als Lekeitio, Elantxobe en de kapel van San Juan de Elantxobe aan zee: misschien wel het meest fotogenieke plekje van heel Baskenland.

Dag 4: Bilbao

Het verhaal van Bilbao is het verhaal van het lelijke eendje dat uitgroeide tot een prachtige zwaan. Tot de vroege jaren 90 was Bilbao een wat vieze havenstad, die weliswaar gold als een van de gezelligste uitgaanssteden van Spanje, maar qua schoonheid schril afstak bij bijvoorbeeld San Sebastian. Nu is Bilbao de trendy stad van Spanje. Bruisend, en een juweel van moderne architectuur. Het Guggenheimmuseum, het Euskalduna Conferentie- en Muziekcentrum en zelfs de fraai vormgegeven metrohaltes geven blijk van de dynamiek van de stad. Een mengeling van studenten, lokale bevolking en toeristen geven een geweldige sfeer.

Dag 5: Bilbao - Santillana del Mar

Nu het Cantabrische landschap in. Je rijdt langs de kust en ziet op diverse plekken de oceaan en soms ook de brede stranden. Die van Laredo behoren tot de mooiste langs deze kust. Santander is een elegante stad. Santillana del Mar zelf is een van de mooiste dorpen van Spanje, dat vooral opbloeide vanwege de strategische ligging langs de pelgrimsroute naar Santiago.Hier kun je eindeloos dwalen door de prachtige smalle straatjes en langs de stijlvolle herenhuizen.

Vlak naast het plaatsje vind je de grot van Altamira (Unesco-erfgoed), met prehistorische tekeningen. De originele grot is te kwetsbaar om te bezoeken, maar ernaast is een exacte replica. Overigens zijn er in de regio heel veel kleinere en minder bekende grotten, vaak ook met prehistorische tekeningen, die te bezoeken zijn. Aan het eind van de dag word je verwacht in hotel Parador Santillana del Mar.

Dag 6: Santillana del Mar

Santillana zelf is prachtig, maar er is nog veel meer moois te zien in de omgeving. Een paar tips: San Vicente de la Barquera, een vissersplaatsje met een magnifieke ligging. Als je op de historische brug gaat staan, zie je de oceaan, de lagune en de bergtoppen van de Picos de Europa. Camera bij de handDie Picos de Europa zijn sowieso een dagtochtje waard. Je kunt er mooie autoritjes maken, maar nog leuker is het om er te wandelen. Dit gebergte is misschien in Nederland en Belgie wat minder bekend (behalve bij wielerliefhebbers), maar kan qua schoonheid concurreren met de mooiste bergen van Europa! Een goed startpunt voor wandelen is het mooie dorpje Potes.

Ook aan te raden: een dagje naar Asturie, dat qua culturele eigenzinnigheid kan wedijveren met Baskenland. Ook qua heerlijke keuken trouwens. Tip: proef zeker de beroemde cider! Een heel leuk Asturisch plaatsje op rij-afstand is Llanes, met heel veel uitstekende restaurants en bars.

Dag 7: Santillana del Mar - Aviles

Je rijdt vandaag door het mooie Asturie, een prachtig landschap tussen bergen en oceaan. Dit is de streek waar de Ronde van Spanje vaak de mooiste bergetappes te zien zijn, met de Lagos de Covadonga en de Angliru. Asturie bestaat voor een derde uit beschermd natuurgebied maar heeft ook cultureel veel te bieden. Het is een eigenzinnig stukje Spanje, met een eigen mythologie, een eigen muziek (doedelzakken!) en een uitstekende eigen keuken.

We adviseren je vandaag een klein ommetje te maken langs het fraai gelegen vissersdorp Lastres, een van de mooiste dorpjes van Asturie. Voor berg- en wandelliefhebbers is een omweg via de Lagos de Covadonga zeer de moeite waard (NB: in hoogseizoen en drukke periodes, zoals Pasen, niet met de auto te bereiken maar met shuttlebus vanuit o.a. Cangas de Onis). Dit is ook de plek waar de wieg van Spanje stond.

Dag 8: Aviles

Bezoek je de oude koningsstad Oviedo. Het centrum heeft veel te bieden, maar voor twee van de meest bijzondere monumenten hoef je niet eens de stad in. Op de Naranco-heuvel vind je een 9e-eeuws paleisje dat koning Ramiro I in de 9e eeuw liet bouwen en een kerkje uit diezelfde periode, prachtig gelegen in het groen.Liever naar zeeCudillero is met zijn kleurrijke huisjes niet alleen een van de charmantste vissersdorpjes van Asturie, maar van de hele Spaanse noordkust. In Aviles zelf vind je het futuristische Centro Niemeyer, van de toonaangevende architect Oscar Niemeyer, die onder andere de Braziliaanse hoofdstad Brasilia ontwierp. Als je houdt van havensteden, is ook Gijon een bezoekje waard en dan vooral de oude visserswijk Cimadevilla. Op een heuveltje aan zee vind je daar ook het beeldhouwwerk Loflied op de Horizon van Eduardo Chillida.

Dag 9: Aviles - Santiago de Compostela

Tijd voor Galicie! Het noordwestelijkste stukje Spanje doet op sommige plekken denken aan Ierland en de Noorse fjorden. Maar dan wel met de Spaanse levenskunst en de heerlijkheden van de Spaanse keuken. Als je in plaats van de snelste route de noordkust volgt, kom je langs de fjordachtige inhammen van de Rias Altasa, met als mooiste en noordelijkste uitkijkpunt de Faro da Estaca de Bares. Op weg daar naartoe passeer je trouwens hele leuke vissersplaatsjes, zoals Luarca met zijn witte huisjes.

Dag 10 - 11: Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is al ruim 1000 jaar een van de belangrijkste pelgrimssteden van Europa. Zelfs als je niet christelijk bent, kun je ontroering voelen bij de gedachte dat je in de middeleeuwse straatjes van de stad de sporen volgt van honderdduizenden pelgrims die sinds de middeleeuwen uit alle hoeken van Europa naar hier zijn gekomen, vele gevaren trotserend. De kathedraal van Santiago mag je natuurlijk niet overslaan.

Ook is Santiago een heel mooi vertrekpunt voor een tochtje naar het einde van de werelda: Fisterra. Dit ruige westelijkste stukje van Spanje mooiste stranden, inhammen en schilderachtige dorpjes, zoals Muros, Laxe en Corcubion. In Baskenland en Asturie heb je al kunnen genieten van heerlijke vis- en zeevruchtengerechten, maar hier is de keuze bijna nog groter. Overigens staat het groene Galicie ook bekend om de uitstekende rundvleesgerechten.

Dag 12: Santiago de Compostela - Guimaraes

Op naar Portugal! Je rijdt langs de Rias Baixasa van Zuid-Galicie naar Portugal. Opnieuw passeer je vele plaatsjes die een stop waard zijn. Ponte de Lima bijvoorbeeld, een sfeervol marktstadje van Romeinse origine langs de rivier de Lima. De Romeinen geloofden dat dit de rivier van de vergetelheid was: de rivier die je alles deed vergeten als je erin stapte.

Je komt ook langs Braga, de religieuze hoofdstad van Portugal.

Dag 13: Guimaraes

Guimaraes is een leuk stadje met kasteel. Hier stond de wieg van Portugal. Het is de moeite waard om te lunchen in de Pousada: de maaltijden zijn uitstekend en het historische decor, waar diverse koningen in verbleven, is prachtig.
Vanuit Guimaraes kun je eenvoudig een bezoekje brengen aan het mooie en trendy Porto, maar ook naar het mooiste Nationaal Park Peneda-Geres.

Dag 14: Guimaraes - Ucanha

Van Guimaraes naar een van de meest bezongen regioas van Portugal: de Dourovallei.

Dag 15: Ucanha

Wat een schitterend landschap is dit toch! Op zn allermooist in de vroege ochtend als de nevel nog in slierten boven de rivier hangt. Maak zeker een ritje van Peso da Regua naar Pinhao (ook mogelijk met de trein) langs de rivier en de steile terrassen waar de port wordt verbouwd. Neem sowieso een kijkje bij het treinstationnetje met de azulejos (keramiektegels). Wat dacht je van een lunch tussen de wijngaardenDat kan bijvoorbeeld bij Sandeman.

Dag 16: Lamego - Salamanca

Je hebt al bijzonder veel verschillende landschappen gezien. Vandaag rijd je alweer door een ander decor, dicht langs de hoogste bergen van Portugal. Het landschap op de grens van Portugal en Spanje (de oudste grens van Europa) is beroemd om de vele kastelen. Opnieuw zijn diverse steden onderweg een stop waard, zoals Guarda (Portugal) en Ciudad Rodrigo (Spanje).

Dag 17: Salamanca

ZIjn er mooiere steden in Spanje dan SalamancaMet zijn goudkleurige stenen en zijn prachtige plein is Salamanca echt een parel. En nog bijzonder gezellig ook, met dank aan de vele studenten! Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en een van de tien oudste van Europa. Salamanca is ook een heel populaire stad onder buitenlandse studenten die Spaans willen leren.

Dag 18: Salamanca - Brinas/La Rioja

Je kunt via Burgos rijden. Neem zeker de tijd om de kathedraal te bewonderen, een van de allermooiste van Spanje. Ga verder lekker lunchen op een van de gezellige terrassen hier. Veel lokale bevolking, relatief weinig toeristen. Behalve dan de pelgrims op de Route naar Santiago, want Burgos is een belangrijke tussenstop.

Verder onderweg naar het wijngebied van Spanje: La Rioja. Al snel kom je langs de Sierra de Atapuerca. Hier kun je de evolutie van de mens zien door de (miljoenen) jaren heen. Voor archeologen is dit gebied het mekka. In de middag word je verwacht in het hart van de Rioja-streek: Brinas. Hospederia Senorio de Brinas is een uit de 17e eeuw daterend landhuis waar geschiedenis en moderne faciliteiten hand in hand gaan.

Dag 19: Brinas/La Rioja

Vandaag staat natuurlijk in het teken van de wijn. Daar kun je niet omheen als je midden in La Rioja zit. Met de auto de diverse wijngaarden af, of huur je een fiets bij het hotel om al fietsend de omgeving te bekijken?

In Logrono, de hoofstad van de streek, kun je in bijvoorbeeld de Ontanon wijnkelder voor weinig kosten een heerlijke en leerzame wijndegustatie krijgen. Wellicht denk je bij Rioja meteen aan rode wijn, maar er zijn ook heerlijke droge rose-wijnen te krijgen. Zie je het al voor je: op een gezellig terras in de schaduw een heerlijke lunch met zon lichtroze rose in de koeler?

Sommige bodegas zijn ook prachtig als je ze alleen van buiten bekijkt. Ze werden ontworpen door s werelds beroemdste architecten, zoals Frank -Guggenheim- Gehry (in Elciego), Zaha Hadid (in Haro) en Santiago Calatrava (in Laguardia).

Dag 20: Brinas - Bagneres-de-Bigorre

We gaan nog niet naar huis, nog lang niet! Je hebt immers de Pyreneeen nog niet gezien. De snelste route gaat door Baskenland, maar er is zeker iets te zeggen voor de mooie route dwars door het Nationaal Park van de Pyreneeen, via Pamplona, Jaca en Lourdes.

Rijd je langs de mythische cols uit de Tour de France, zoals de Tourmalet en de AubisqueGa je met de kabelbaan naar grote hoogten en geniet je van het uitzicht vanaf dePic du MidiEen schitterende uitkijkpost waar je met een cafe au lait uitkijkt over de Pyreneeen tot in Spanje en tot aan de Atlantische kust. Een andere plaats die je eigenlijk niet mag overslaan is Lourdes. De indrukwekkende lichtjesprocessie laat zelfs grote skeptici niet onberoerd. Tijd voor alweer een spectaculaire decorwissel. We sluiten af in schoonheid, in een van de mooiste dorpen van Frankrijk, in de Dordogne.

Dag 23: Loubressac - Utrecht/Brussel

Je reis zit er bijna op! Een reis langs de mooiste wijngaarden van Frankrijk, Spanje en Portugal, langs de schilderachtigste vissersdorpjes van de Noord-Spaanse kust, de bergen van de Picos de Europa, de Sierra de Estrela en de Pyreneeen. Een reis langs oude pelgrimssteden, koningsteden en universiteitssteden, zoals Santiago de Compostela, Guimaraes, Oviedo en Salamanca. Langs trendy moderne steden als Bilbao. Een reis tjokvol indrukken van eigenzinnige regios, heerlijke keukens en verrassende plekken... Tijd om terug naar huis te rijden en lang na te genieten!Hotels


I.v.m. de beschikbaarheid van de accommodaties kan de route afwijken van het beschreven voorbeeld. Als bepaalde hotels of hotels in bepaalde plaatsen niet meer beschikbaar zijn, zullen wij u een vergelijkbaar alternatief aanbieden. Dit overleggen we uiteraard eerst met u, voordat we iets vastleggen.

Prijzen zijn op basis van 2 personen. U kunt deze reis ook boeken als u alleen of met meerdere personen reist. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze klantenservice.Locatie


Vluchten

Houdt u er rekening mee dat de ruimbagage bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U dient deze tegen een toeslag bij te boeken. De tarieven hiervoor verschillen per gewicht en per luchtvaartmaatschappij. De getoonde prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige vluchttarieven/klasse en zijn, net als de accommodatie, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse of de accommodatie niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele toeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat we iets vastleggen.


Inclusief
 • Retourvluchten naar aanleiding van het programma
 • Luchthavenbelasting
 • 22 overnachtingen in 3 - sterren hotels
 • Verzorging: logies en ontbijt
 • Huurauto, categorie small
 • Als u een optie-boeking nu plaatst, betaalt u geen reserveringskosten.


Exclusief
 • Calamiteitenfonds, eenmalig 2,50
 • Reserveringskosten, eenmalig 28
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Brandstofkosten en eventuele tolgelden
 • Persoonlijke uitgaven en entreegelden
 • Ruimbagage (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
 • Lokale belastingen (bijv. toeristenbelasting)
 • Huur GPS-systeem
 • Evt. aanschaf van een routekaart


Huurauto

Standaard inbegrepen in de huursom:

 • Huurauto, categorie Small
 • Ongelimiteerde kilometers
 • (Extra) WA-dekking van 7,5 miljoen euro
 • Schadeverzekering (CDW)
 • Diefstalverzekering (TP)
 • Terugbetaling eigen risico
 • Dekking glas-banden-bodem-dakschades
 • 24/7 Nederlandstalig noodnummer

 

Optioneel

 • Tegen een toeslag is het mogelijk uw huurauto te upgraden naar een hogere klasse/groter type auto. Deze toeslag is afhankelijk van de beschikbaarheid.
 • Tegen een toeslag kunt u een GPS huren (wanneer u zelf geen GPS heeft).

 

Belangrijke informatie autohuur

U dient te beschikken over een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. De waarborg voor de huurauto wordt gereserveerd op uw creditcard door de lokale leverancier ter plaatse. De bestedingsruimte is hierdoor tijdelijk kleiner. Controleert u voor u op reis gaat daarom goed de bestedingsruimte van uw creditcard.Overige Informatie

 • Dag 1: Utrecht/Brussel-Bergerac
 • Dag 2: Bergerac-Hondarribia
 • Dag 3: Hondarribia - Bilbao
 • Dag 4: Bilbao
 • Dag 5: Bilbao - Santillana del Mar
 • Dag 6: Santillana del Mar
 • Dag 7: Santillana del Mar - Aviles
 • Dag 8: Aviles
 • Dag 9: Aviles - Santiago de Compostela
 • Dag 10: Santiago de Compostela
 • Dag 11: Santiago de Compostela
 • Dag 12: Santiago de Compostela - Guimaraes
 • Dag 13: Guimaraes
 • Dag 14: Guimaraes - Ucanha
 • Dag 15: Ucanha
 • Dag 16: Lamego - Salamanca
 • Dag 17: Salamanca
 • Dag 18: Salamanca - Brinas/La Rioja
 • Dag 19: Brinas/La Rioja
 • Dag 20: Brinas - Bagneres-de-Bigorre
 • Dag 21: Bagneres-de-Bigorre
 • Dag 22: Bagneres-de-Bigorre - Loubressac
 • Dag 23: Loubressac - Utrecht/Brussel

U neemt geheel vrijblijvend een optie op de reis naar uw keuze.


Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u een reisoverzicht toe, waarin u alle details van de reis, waaronder de vluchtgegevens, een beschrijving van de hotelaccommodaties en eventueel de autohuurvoorwaarden kunt teruglezen.

Na uw akkoord zullen wij de reis pas definitief voor u vastleggen.

Als u een optie-boeking plaatst, betaalt u geen reserveringskosten.

Wij proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste accommodatie/vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.

De optie boeking wordt pas definitief bevestigd, nadat wij u een reisoverzicht hebben toegezonden en u daarvoor uw akkoord heeft gegeven.


23 daagse rondreis Frankrijk Noord West Spanje en Portugal 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail